Заедно да създадем българската мечта
Menu
Размер на буквите:

Защо останах в Германия - защо се върнах в България?

 

Млади българи, завършили висшето си образование в Германия, споделят кои са причините, накарали ги да останат в Германия или да се завърнат в България. Маринела Липчева разговаря с трима инженери, поели по различен път.

    
В търсене на професионална реализация

В търсене на професионална реализация

Двама млади българи, завършили висшето си образование в Берлин, решават да се възползват от шансовете за професионална реализация в Германия. И двамата извличат полза от промените в закона, които им дават възможност за неограничено право на престой и работа във Федералната република.

 

Климент Видолов е машинен инженер

и има собствена фирма с още няколко колеги. Разработили са комуникационен автомат за продажба на продукти, който ще бъде изпробван в най-скоро време. Идеята е, хората не само да купуват, но и да получават максимално добра информация за мястото, на което се намират или пък за културния афиш в района. Концепцията им е спечелила едногодишна стипендия от германското министерство на икономиката, която им гарантира свобода на действие в продължение на цяла година, тоест докато стъпят на краката си.

Това ли е накарало Климент Видолов да остане в Германия и дали програмата на българския премиер за връщане на българите в чужбина би могла да го привлече обратно към родината?

Виолета Христова е завършила висшето си образование в Берлин, специалност техника на облеклото

Успява да получи работно място в реномираната модна фирма S.Oliver, но напуска, защото работата не отговаря на представите й за професионална реализация. Не се притеснява, че няма да намери друго работно място - в джоба си вече има постоянно право на труд в резултат на издадена миналата година наредба, която открехна вратите на германския пазар на труда за висшисти с чуждо гражданство, завършили във Федералната република. Виолета не изключва и възможността да работи с модна фирма, която шие дрехи в България.

Stellenangebote beim Arbeitsamt

В Германия има остра липса на квалифицирана работна ръка, най-вече в инженерните специалности

Предпочита обаче да остане в Берлин. Защо?

Двамата български висшисти не са готови да се върнат в България единствено заради високите заплати, обещавани в новата стратегия на българското правителство.

"Имаме чувството, че нас всъщност не ни искат, защото пречим на мнозина да съществуват така, както са съществували досега", казват някои от завърналите се в България. Опитът им там често потвърждава решението на колегите им да останат в Германия.

На друго мнение е Веселин Давидов

завършил миналата година строително инженерство в Берлин. Въпреки големите шансове да намери работа в Германия, той се връща обратно в България, за да работи в семейната строителна фирма.

Защо решава да направи това? Какво мисли за гръмко обявената стратегия на сегашното правителство за завръщане на българите от чужбина? Доволен ли е от избора си и какво вече му е чуждо в родината след толкова години следване в Германия?

 

източник и оригинална статия: DW